Forskellige måder at købe guld og sølv på

Hvordan køber man guld og sølv? Der er flere måder at købe guld og sølv på. Grundlæggende kan man dele det op i fysisk guld og “papir guld”.

Blandt fysisk guld kan nævnes: guldbarrer/sølvbarer, guldmønter/sølvmønter og smykker.

Mønter og barer
Nogle guldmønter er sjældne og er derfor væsentligt mere værd end guldindholdet i mønten. Det kaldes numismatisk værdi.

American Eagle guldmønt

Hvis du tror at guldprisen stiger og du vil have det bedste afkast, anbefales det at købe mønter eller barrer der kun er få procent over guldprisen fremfor mønter med numismatisk værdi. Dermed får du guldindholdet til den bedste pris i stedet for at betale meget for den numismatiske værdi.

Du kan fx opbevare barrer og mønter i en bankboks. Vær opmærksom på at bankbokse som udgangspunkt ikke er forsikret og at forsikring derfor skal købes seperat.

Allokeret guld og sølv (GoldMoney og BullionVault)
Bullionvault bankboks med guldGoldMoney og BullionVault er to virksomheder der opbevarer guld og sølv i store sikrede rum. Hos BullionVault kan man købe guld og hos GoldMoney kan man købe både guld, sølv og platin. Man kan købe et vilkårligt antal gram guld og det svarer så til guld der findes under firmaernes opbevaring. Rent legalt ejer man guldet og hos GoldMoney kan man mod en beskeden betaling få udleveret sit guld i guldbarre hvis man har nok guld til at det svarer til de størrelser de udleverer. Ellers kan man også sælge metallerne igen i en valuta så som dollar, euro, yen eller schweizerfranc og overføre pengene til ens bankkonto. Metallerne opbevaret hos GoldMoney og BullionVault er forsikret.

“Papirguld”
En typisk måde at eje papirguld er ETF’er. Et eksempel på ETFer er dem med symbolerne SLV og GLD. En ETF er kort fortalt lidt ligesom en aktie, hvor prisen bør følge prisen på metallerne.

Mine-aktier
Mine-aktier er aktier i selskaber der driver minedrift og nogle af dem udvinder fortrinsvist et bestemt metal fx guld eller sølv. Det er ikke naturligvis ikke det samme som at eje guld direkte. Fordelen ved mine-aktier er at store prisstigninger på metallerne kan øge overskuddet voldsomt og dermed alt andet lige aktiekursen. Der er en risiko som med andre aktier. Deriblandt højere omkostninger – fx energipriser og højere skatter. Fx blev der tidligere i år foreslået en speciel skat på minedrift i Australien.

Ofte udvindes flere metaller samtidig. Fx findes bly ofte sammen med sølv og derfor vil et mineselskab der udvinder den slags fund sælge begge metaller. Oftest ses store selskaber som mere sikre. Fx guldmine aktier som Barrick Gold, Goldcorp, Newmont. Eller sølvaktier som Silver Wheaton og Hecla Mining. Se en liste over guldmineaktier hos Yahoo! Finance.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Forskellige måder at købe guld og sølv på

 1. Preben siger:

  Hvad koster det ca. at forsikre guld i en bankboks? Og skal forsikringsselskabet vide, hvor meget guld man har? En fordel ved at have fysisk guld i modsætning til papir er jo, at den langfingrede skattefar ikke behøver at opdage det. Men dette er der jo en forholdvis større risiko for at han gør, hvis et forsikringsselskab ligger inde med denne information?

  • guldsoelv siger:

   Hej Preben. Jeg ved desværre ikke om forsikringsselskabet skal vide det.

   Jeg ved heller ikke om fortjeneste på salg af guldmønter er skattepligtigt i Danmark. Jeg har læst noget om at valutagevinster der ikke er erhvervsmæssige ikke altid er skattepligtige. Men det er jeg slet ikke sikker på, det må en skatte-ekspert udtale sig om.

 2. Scarlet siger:

  Efter et indbrud kan jeg ikke anbefale nok, at fotografere alt og gemme kvitteringer.
  Læs forsikrings-betingelserne .- har du for meget, får du for lidt !

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s